Menu 
Loading
Guide: Spil klassiske PC-titler på din Android telefon med ScummVM

Guide: Spil klassiske PC-titler på din Android telefon med ScummVM

Max 24/10/2012 0 Bogmærke og deling

Det er så småt begyndt at gå op for udviklerne, hvor store mulighederne med smartphones egentligt. For udover at vi som forbrugere nu, er udstyret med et stykke mekanik, der kan holde os konstant opdateret om ting som nyheder, vejr og trafik, så har vi allesammen også pludselig en håndholdt spillekonsol på os.

Er du ivrig smartphone-spiller, vil du måske opleve, at den hårde konkurrence om at få pumpet flest mulige spil på markedet, ret ofte går ud over kvaliteten på de enkelte produkter. Det problem kan du dog nu helt omgå. Så har du lyst til at (gen)opdage titler som Full Throttle, Monkey Island eller Beneath a Steel Sky, har vi rigtigt gode nyheder til dig – lige efter breaket.

ScummVM er en forsimpling af det krytiske navn: “Script Creation Utility For Maniac Mansion Virtual Machine“. På programmets hjemmeside, beskriver udviklerne selv softwaren således:

ScummVM is a program which allows you to run certain classic graphical point-and-click adventure games, provided you already have their data files. The clever part about this: ScummVM just replaces the executables shipped with the games, allowing you to play them on systems for which they were never designed!

Kort sagt, gør ScummVM det altså muligt, at spille titler på din telefon, selvom de egentligt slet ikke er udviklet til det. Det er gode nyheder på flere områder. Dels fordi ScummVM er – forholdvist – simpelt at anvende, og dels fordi både ScummVM og de efterhånden ældgamle klassiske titler er fuldstændigt gratis.

Men hvordan fungerer det så? Faktisk er installationen ret simpel.

Første skridt – Hent ScummVM

Gå i Play Store, og hent applikationen “ScummVM”. Tag dig i første omgang ikke af, at der dukker en lang række applikationer op efterfølgende. Det er grundapplikationen med det præcise navn: “ScummVM” vi er interesserede i.

Efter endt download, er det en god idé lige at gøre sig bekendt med styringen af applikationen. Start den derfor op, og du får nedenstående skærmbillede.

ScummVM Interface

Fra start er ScummVM indstillet til “Touchpad Mode“. Det betyder at musen i programmet ikke følger fingeren, men at du skal slide fingeren på skærmen for at flytte musen. I mange spil og til denne guide, er det hensigtsmæssigt at styringen er sådan, men til visse titler kan det give mening at slå funktionen fra. Da ScummVM til Android er en konvertering af programmet fra PC, er der faktisk ikke nogen indstilling til at ændre “Touchpad Mode”. Det er udviklerne kommet omkring, således at det kan ændres ved at gå ind i “Indstillinger” -> “MIDI” -> “Blandet AdLib/MIDI tilstand“. Sæt flueben i boksen her, og genstart applikationen – herefter vil du få en mere “normal” touch oplevelse. Lad dog være med at gøre dette nu – vi skal bruge det som det er.

Andet skridt – Hent et spil

ScummVM kommer ikke i sig selv med nogen spil – de skal hentes seperat. Til gengæld har udviklerne lavet en dejlig liste til dig, med en række spil du kan hente. Bemærk at alle disse spil er gratis – der er intet ulovligt i at hente dem.

Til denne guide har jeg hentet “Beneath a Steel Sky, Freeware CD Version“. Det har jeg gjort, fordi det dels er et helt fantastisk spil, og dels fordi styringen af det er super simpel.

Det er værd at bemærke at spillet downloades som en pakket .zip fil. Det betyder, at spillet skal pakkes ud før ScummVM kan læse det. Du skal bruge en file manager af en eller anden art, til at udpakke .zip filen. ASTRO File Manager er et fint (og gratis) valg for de fleste, og det kan hentes fra Play Store.

Når du har downloadet filen, og installeret ASTRO File Manager, pakker du filen ud, ved at finde den downloadede .zip fil (den hedder bass-cd-1.2.zip og er typisk placeret i sdcard/download). Åben den, vælg mappen du finder inde i filen, og vælg “copy” (det er den knap nederst til venstre i Astro), og tryk så paste i den mappe på telefonen du vil have dit spil placeret. Jeg valgte bare download mappen, men har du tænkt dig at installere flere spil, kan du med fordel oprette en “spil” mappe.

Tredje skridt – Hent den engine der passer til spillet

Du har nu grundprogrammet ScummVM på din telefon, ligesom du har den udpakkede mappe, bass-cd-1.2, liggende i din “download” folder. Nu er det eneste der er tilbage, at få de to ting til at snakke sammen.

Det er heldigvis også det letteste skridt, for her skal du igen blot en tur forbi Play Store. Søg på “ScummVM sky”, og du vil finde en applikation der hedder: “ScummVM plugin: sky“. Download denne applikation. Programmet her, gør det muligt for ScummVM at forstå det scriptsprog Beneath a Steel Sky er programmeret i. Du skal sådan set ikke tænke mere over det, for du har installeret og sat ScummVM op – bare ved at downloade det.

Sidste skridt er defor bare, at starte spillet og nyde en klassisk PC titel, perfekt konverteret til din Android telefon. Du starter spillet ved at åbne ScummVM, trykke “Tilføj spil…” og derefter finde den mappe hvor du lagde den udpakkede mappe (hvis du har gjort som mig: sdcard/download/bass-cd-12). Tryk “vælg”. Beneath a Steel Sky er nu tilføjet startlisten i ScummVM. Markér det, og tryk “Start”.

ScummVM Interface 2

Bemærk venligst, at styringen i ScummVM kan kræve lidt tilvænning. Der er tale om PC konverterede spil, så de går ud fra, du kan både venstre og højreklikke. Venstreklik foregår ved et almindeligt “touch”, imens højreklik – på multitouch enheder (dvs. alle nyere telefoner og tablets) – foregår ved at holde en finger inde, og tappe med en anden finger.

Du kan tilgå ScummVM menuen, og derigennem gemme og hente spil, ved at trykke på de tre prikker i bunden af dit display (i højre side, hvis du har ScummVM åbnet).

Beneath a Steel Sky - ScummVM Android

God fornøjelse med de mange titler ScummVM har at tilbyde, der er virkeligt guld at gå på opdagelse i. Og nåh, ja. Bemærk så forresten, at netop Beneath a Steel Sky er at finde i iTunes store. Her koster det 18,-. Man skal huske at værdsætte at man har valgt den rigtige platform.